Jaké tekutiny začít jako první nabízet kojenci: čaj nebo voda?

V tomto článku získáte praktické informace o výběru prvních nápojů pro kojence a malé děti. Zjistíte, proč a jaké čaje jsou pro malé děti vhodné či nevhodné a také rozebereme dilema mezi kohoutkovou a balenou vodou. V neposlední řadě se také dozvíte, kdy je správný čas začít dítěti nabízet jiné tekutiny než mléko a jak.

Autor

Kolektiv autorů

Publikováno

Jedna z nejčastějších otázek rodičů je, od kdy je možné dítěti začít k mléku zařazovat další tekutiny. U zdravého a prospívajícího kojence však není doporučeno zařazovat jiné tekutiny než mléko, ať už mateřské či umělé, do 6 měsíců věku. Veškerou potřebu jeho příjmu tekutin je totiž schopný pokrýt dostatečný příjem mléka. Tedy až po této době, od ukončeného 6. měsíce, je třeba začít zařazovat i další tekutiny. Primárním cílem je zde však trénování dovedností pití, samotné potřebné vypité množství je minimální (v 1 roce je to denně zhruba 400 ml, a to včetně tekutin použitých k přípravě jídla). Jakým nápojem je ale vhodné začít a jak ho dítěti připravit? Pojďme se podívat na dvě nejčastěji diskutované tekutiny: vodu a čaj.

Voda: z kohoutku nebo kupovaná?

Primárním zdrojem tekutin by pro dítě měla být voda. Její dostatečný příjem je zásadní pro správnou hydrataci a funkci organizmu dítěte. Zde ale přichází na řadu otázka, jakou vodu zvolit: kupovanou kojeneckou nebo kohoutkovou vodu? Rodiče nejčastěji zvažují podávání kohoutkové pitné vody kojencům kvůli obavám z obsahu dusičnanů. Ty mohou u kojenců způsobit život ohrožující stav, kdy organismus ztrácí schopnost dodávat tkáním kyslík. Limit na jejich obsažené množství v kohoutkové vodě byl stanoven právě s ohledem na prevenci otravy dusičnany a tato limitní hodnota činí 50 miligramů na litr. Díky tomu by kohoutková voda v České republice i na Slovensku pro kojence měla být bezpečná. Vždy je ale třeba zkontrolovat si kvalitu vody z kohoutku u vašeho dodavatele pitné vody.

V porovnání s kohoutkovou vodou může balená kojenecká voda nabídnout vyšší kvalitu. Hlavním benefitem je nižší limit pro obsažené dusičnany, který činí pouze 10 miligramů na litr. Navíc balená kojenecká voda má přísnější limity i pro další rozpuštěné látky jako je sodík, hořčík, sírany, fluoridy, arsen, kadmium, rtuť, železo a další. U balené vody je však nutné upozornit na riziko nevhodného skladování (především doba a riziko slunečního záření při skladování balené vody), které může mít negativní dopad na její kvalitu. Kvůli tomu nelze označit balenou kojeneckou vodu za jednoznačně nejvhodnější variantu pro kojence.

Jak s vodou začít

A jak tedy začít vodu dítěti nabízet? Nejvhodnější způsob je pomocí otevřené nádoby, tedy malý “panák”, plastový kelímek nebo jiná nádoba, která odpovídá velikosti úst dítěte. Ze začátku je třeba obrnit se proti častým mokrým nehodám, dítě ale princip často rychle pochopí.

A co když voda dítěti nechutná?

Přidávání sirupů nebo jiných sladících doplňků do vody pro zlepšení její chuti se může zdát jako lákavý nápad, ale není to dobrý postup hned z několika důvodů. Zaprvé, zavádění sladkých příchutí v raném věku může u kojenců předurčit preferenci sladkých nápojů, což vede k vyššímu příjmu přidaných cukrů v pozdějším věku. To je spojeno s různými zdravotními problémy, jako je například obezita či zubní kazy. Slazená voda navíc může narušit přirozenou schopnost dítěte rozpoznat a ocenit chuť obyčejné vody, která je nezbytná pro správnou hydrataci a celkové zdraví. Je zásadní naučit děti pít obyčejnou vodu od samého začátku, i když zpočátku projevují odpor nebo konzumují menší množství.

Jak je to s čaji?

Čaje mohou být dalším zajímavým zpestřením pitného režimu a mohou také zajistit pevné rituály při jídle. Vhodnou variantou pro děti jsou ovocné čaje, které mohou nabídnout sladké zpestření bez přidaného cukru. Dalším druhem vhodným pro děti je rooibos.

Na co si dát pozor

Pozornost je třeba věnovat tomu, jaké čaje dítěti nabídnete. Především s ohledem na kofein a případné účinky vyluhovaných bylin v čaji. Dále je vhodné nabízet je více naředěné vodou, aby jejich chuť nebyla tolik intenzivní. Dále dbejte na vhodnou teplotu čaje, ať předejdete případným zraněním. Pozor věnujte také na způsob slazení čaje. Cukr ani med nejsou pro malé děti vhodné. Do roku je i v případě čaje priorita rozšiřování repertoáru chutí spíš než objem vypité tekutiny. Stejně jako u ochucení vody je pro nás hodnotnější, aby si dítě přivykalo na přirozenou chuť čaje, než abychom se soustředili jen na vypité množství.

Bylinkové čaje

Pokud jde o podávání bylinkových čajů, je třeba zacházet s nimi s mimořádnou opatrností. Například u kojenců je vhodné podávat pouze bylinkové čaje pro ně přímo určené, a to v omezeném množství, působení bylinek na organismus kojence totiž zatím nebyl dostatečně prozkoumán. Zároveň některé bylinky mohou negativně ovlivnit vstřebatelnost železa, které je právě v kojeneckém věku zásadní.

Černé a zelené čaje

Pokud jde o čaje černé nebo zelené, ani ty nejsou pro kojence a malé děti vhodné. Obsahují kofein a podobně jako bylinkové čaje také látky, které mohou negativně ovlivnit vstřebatelnost železa. Výjimkou může být situace, kdy dítě trpí průjmy nebo zvracením a nesnáší rehydratační roztok. V takovém případě vám lékař může doporučit černý čaj jako součást rehydratační terapie. Důležité je však zvolit bezkofeinový černý čaj.

Tipy na chutné čaje pro děti

Leros: Dětský čaj Rakytníkový

Sonnentor: Bylinky na žížu

dmBio: Bio dětský čaj ovocný

Babydream: BIO dětský čaj na dobrou noc

Jakou tekutinu tedy zvolit?

Hlavním zdrojem tekutin by u dítěte tedy měla být voda. Zároveň je ale důležité rozšiřovat chuťový repertoár dítěte a přivykat ho i na další nápoje. Jako nejvhodnější způsob výběru nápojů se tedy jeví zachování vody jako nejčastěji nabízené tekutiny, ale s doplněním o její různé příchutě, a také čaje. Čaje dítěti mohou pomoci vytvořit pevné rituály, například teplý čaj každé ráno dítěti zahřeje bříško a vytvoří ze snídaně příjemné probuzení. Čaj také pomůže dítě navyknout na různé teploty i barvy nápojů. Stále by ale v repertoáru nápojů dítěte měly tvořit výrazně nižší podíl než voda.

Kde najdete více informací

V online programu Začínáme pít najdete velké množství dalších zajímavých informací, včetně toho, jak naučit dítě pít z otevřené nádoby či brčka a jaké další nápoje jsou a naopak nejsou pro děti vhodné.

 

 

Související články